Kaynak Teknolojisi 13. Ulusal Kongre ve Sergisi Başladı
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından düzenlenen Kaynak Teknolojisi 13. Ulusal Kongre ve Sergisi, bugün Ankara’da ANFA Altınpark Fuar ve Kongre Merkezinde başladı.
İki gün sürecek olan kongre için “Ülkemizde ve Dünyada Kaynaklı İmalat Sektörünün Sorunları ve Sektörün Gelişimi,” “Kaynaklı İmalatta Kalite Kontrol Faaliyetleri,” “Kaynaklı İmalatta Enerji ve Maliyet Kontrolü” ve “Kaynaklı İmalatta İSG’nin Yeri ve Önemi” başlıklı beş ana tema belirlendi.
Kongrede bu temalar özelinde, kaynaklı imalat teknolojisi alanındaki teknolojik gelişmelerin, kalite kontrol faaliyetlerinin, enerji ve maliyet kontrolleri ile iş güvenliği ve işçi sağlığı uygulamalarının tartışıldığı, mevcut sorunlar ve olası çözüm önerilerinin ortaya konulduğu bir ortam oluşturulması hedefleniyor.
Çeşitli kurum ve kuruluşun desteğiyle düzenlenen kongrenin açılış konuşmaları MMO Başkanı Yunus Yener ve MMO Ankara Şube Başkanı Yılmaz Yıldırım tarafından yapıldı.
MMO Başkanı Yunus Yener açılış konuşmasında özetle şöyle konuştu:
Kongremiz kaynak alanında en kapsamlı platformdur
“Bildiğimiz üzere Kaynak Mühendisliği, toplumsal yaşamın her alanında vazgeçilmez hizmetler veren meslek alanlarından biridir. Kongremiz de, kaynak alanında kurumsal kimliğe kavuşmuş en kapsamlı platformdur. Son yıllarda üretim teknolojileri ve malzeme alanındaki gelişmelere paralel olarak kaynak, tahribatsız ve tahribatlı muayene yöntemleri, kalite güvence gereklilikleri, daha da önemli hale gelmiştir. Aynı şekilde kaynaklı imalatta enerji-maliyet kontrolü ile işçi sağlığı ve iş güvenliğinin yeri ve önlemine dair bilinç de artmaktadır. Bu yöntemler ve hizmetlerin ehil/vasıflı/uzman/ kişiler tarafından verilmesine, bu alanlarda çalışacak personelin eğitimi ve belgelendirilmesine özenle devam ediyoruz.
Öncelikle, malzeme teknolojisi ve kaynaklı imalatta muayenenin önemli bir toplumsal denetim mekanizması olduğunu belirtmek istiyorum. Bu gereklilik, imalattan işletme sürecine kadar birçok aşamada devreye girmekte, emniyetli ürünlerin üretilmesi ve kullanılması ile nihai ürünlerin/sistemlerin bütün olarak emniyetli olmasına katkıda bulunmaktadır. Bu yöndeki muayenenin yaygınlaşması, kaliteli, ulaşılabilir ve ön şart olması için işbirliklerine devam edeceğimizi belirtmek isterim.
Kaynak eğitimleri tarafsız ve bağımsız yürütülmelidir
“Kaynak Teknolojileri Uygulamalarında Personel Eğitimi” ile ilgili eksiklikleri önceki yıllarda kongrelerimizde dile getirdiğimiz bilinmektedir. Ülkemizde eğitimlerin bazı kurumlar tarafından verilerek bir nebze olsun bu eksikliklerin giderildiği görülmektedir. Ancak bir üst aşamada ve toplumsal fayda kıstasıyla yapılacak uygulamalara hâlâ ihtiyaç duyulduğu açıktır. Konunun ticari amaçtan uzak, tarafsız ve bağımsız olarak yürütülmesi gerekliliği her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Bu yönde ciddi çalışmalarda bulunan Odamız, özellikle eğitim ve belgelendirme konusunda önemli bir altyapıya sahiptir ve bu altyapı daha da güçlendirilmektedir.
Eğitim, Belgelendirme, Denetim alanlarında faaliyet yürüten Kaynak Eğitim ve Muayene Merkezimiz-KEMM’i 2019 yılında, 2021 yılında da Tahribatlı Muayene Laboratuvarını açtık. KEMM tarafından verilen veya verilecek belgelerin ulusal ve uluslararası tanınırlığı ve hizmetin niteliğinin yükseltilmesi için sektöre, meslektaşlarımıza ve ara teknik elemanlara destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Bu hizmetlerin kamusal çerçevede gelişmesi için sürekli olarak çalışıyoruz.
Odamızın bu konudaki olanaklarını ve birikimini kaynak teknolojisi alanında hizmet sunan tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya hazır olduğunu burada tekrar etmek istiyorum. İlgili kurum ve kuruluşların çabalarımıza destek vermesi ve işbirliğine açık olmaları gerektiğine inanıyoruz.
Boşuna Okumadık!
İki ay önce başlattığımız “Boşuna Okumadık!” kampanyası ile öğrencilerimizden/eğitimden meslek yaşamımıza, düşük ücretlere, özlük haklarımıza, olumsuz emeklilik koşullarına kadar tüm gerçekleri açıkladığımızı belirtmek istiyorum. Doğruları söylemek, meslek ve meslektaş sorunlarından yola çıkarak ülkemiz sorunlarına yönelik görüş ve önerilerimizi dile getirmeye bundan sonra da kararlılıkla devam edeceğiz.
Bu çabamızın sürdürüleceği bir yer de, önümüzdeki günlerden itibaren yapılacak olan Şubelerimizin, daha sonra da Odamızın genel kurulları ve seçimleri olacaktır. Üyelerimizi seçimlere aktif şekilde katılmaya, aday olmaya, seçimlerde oy kullanmaya, Odalarımıza, TMMOB’mize ülke ve meslek sorunlarına sahip çıkmaya davet ediyorum.”
Kongredeki tartışmalardan çıkan görüşlerle oluşturulacak sonuç bildirisi ise daha sonra kamuoyu ile paylaşılacak.